donderdag 13 februari 2020

De heer Wesselman ontvangt…

18:00 uur
Ontvangst op het Kasteel van Helmond
18:30 uur
Start programma en voorgerechten in de Carel F. Wesselmanzaal
19:00 uur
De heer Carel F. Wesselman leidt rond
19:45 uur
Aanvang diner in de Ridderzaal
21:30 uur
Einde programma kasteel
21:45 uur
Napraten in café De Vijfhoeck

De heer Wesselman ontvangt...

We beginnen het jubileumjaar adelijk met een exclusief bezoek aan Kasteel Helmond en een diner op locatie, verzorgd door Steenoven Catering. Onze gastheer is niemand minder dan heer Carel Frederik Wesselman, succesvol ondernemer en de laatste mannelijke privé-eigenaar van het kasteel. Hij leidt ons rond door ‘zijn huis’.

En wat voor een huis! Sinds er in 2014 asbest werd gevonden is het kasteel van binnen grondig gesaneerd en opgeknapt. Het resultaat is prachtig. Dat geldt zowel voor de stijlkamers als het museumdeel. We gaan het allemaal zien en dineren in een van de prachtige zalen die het kasteel rijk is.

Kosten voor gasten:
Diner: € 40,00

Stukje geschiedenis
Het kasteel van Helmond kent een interessante geschiedenis. Die geschiedenis gaat terug tot in de 12e eeuw. Het kasteel is door de eeuwen heen grotendeels onveranderd gebleven. Oorspronkelijk was het van de Hertogen van Brabant. In 1324 werd het geslacht Van Berlaer eigenaar en vervolgens het adellijke geslacht Van Cortenbach, waaruit het vererfde op de Graven Van Arberg. In 1781 werden het kasteel en de heerlijkheid van Helmond voor 150.000 gulden verkocht aan Carel Frederik Wesselman (1746-1825). Hij was een man van zijn tijd én ondernemend. Zo wist hij met zijn zilversmelterij, steenfabriek, koper- en papiermolen een welvarend bestaan op te bouwen. Hij werd muntmeester van de provinciale munt van Utrecht en stichtte in latere jaren in Helmond ook nog een jeneverstokerij en een textielfabriek. Met zijn comfortabele vermogen maakte hij het kasteel bewoonbaar en werd het interieur gemoderniseerd.

Jonkheren Wesselman van Helmond
De zoon van Carel Frederik Wesselman werd in 1841 in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer en zijn nakomelingen leven tot op de dag van vandaag als jonkheren Wesselman van Helmond voort. Jonkheer Gillis Wesselman van Helmond verrichte eind 2016, samen met burgemeester Elly Blanksma, de opening van het ‘nieuwe kasteel’.

Aanmeldingen

Ook aangemeld

Hans van Boxtel
Rabobank Helmond Peel Noord

Anne-Marie Graat
Rabobank Helmond Peel Noord

Roy van Berlo
Brabant Match

Jeroen van den Eijnden
Topscore v.o.f.

Sabrina Koppenens
Atelier Blomane