vrijdag 21 juni 2019

Uitstapje naar Helmond’s zusterstad Mechelen

11:00 uur
Vertrek vanaf Hotel HUP, Mierlo
22:30 uur
Weer terug bij HUP

De gemeente Helmond heeft een stedenband met het Belgische Mechelen. Die verbinding vieren we dit jaar met een bezoek aan deze prachtige stad. Een stad die, net als Helmond, lange tijd een slechte naam had. Daar heeft Bart Somers, al 17 jaar burgemeester van Mechelen, samen met inwoners, ondernemers en instanties, korte metten mee gemaakt. OP-lid Stef Stevens kent Somers via D66 en heeft voor ons een plek in zijn agenda kunnen regelen. De rest van het programma hoor je later. Tipje van de sluier: bier en lekker eten staan zeker op het programma.

‘Hij toverde zijn superdiverse Mechelen om van zorgenkind tot referentiestad. Een succesverhaal dat tot in het buitenland op grote waardering en belangstelling kan rekenen’, staat er achterop zijn boek ‘De strijd om de stad’. In mei 2018 publiceerde De Volkskrant een mooi artikel over zijn visie en aanpak om van Mechelen weer een fijne plek te maken om te leven, werken en ondernemen. Het artikel begint als volgt: ‘Het schilderachtige Mechelen heeft de beste burgemeester ter wereld, en dan ook nog dankzij een verhaal dat in deze tijd niet bepaald sexy is: het omarmen van diversiteit. Terwijl honderden jongeren uit zijn regio afreisden naar het kalifaat van IS, bleven de Mechelse moslims allemaal thuis.’

Lees het hele artikel en maak alvast kennis met burgemeester Bart Somers.

Dit programma-onderdeel is exclusief voor leden.

Bart Somers over inclusief beleid van de Stad Mechelen als spreker in New York op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties op uitnodiging van International Organisation for Migration (IOM)