Vol gas ondernemen

dinsdag 24 september 2019

We kregen geen enkele kans om in onze after diner dip te blijven hangen. Thijl Klerkx (24) gaf direct vol gas en nam ons in razende vaart mee door zijn jonge leven en alles wat hij tot nu tot heeft ondernomen. Indrukwekkend!

Al vanaf jonge leeftijd is Thijl Klerkx geïnteresseerd in geld verdienen. Hij bekeek allerlei manieren om dat te doen en schreef zijn eerste businessplan toen hij acht jaar oud was. Zijn ouders vonden de opzet voor de ziektekostenverzekering die hij had bedacht toch niet zo’n goed idee, dus dat plan is nooit uitgevoerd. Vrij snel daarna startte hij met een paar jaar oudere compagnon een bedrijf voor websitebouw en webhosting. Dat heeft een paar jaar best goed gedraaid, dankzij de bijzondere klantenkring van ‘collega-nerds’. Hij verkocht het bedrijf uiteindelijk voor € 450,00 en kocht er een spelcomputer van. Je bent maar een keer jong, toch!

Food & logistiek

Daarna kocht hij een bakfiets om zijn Amsterdamse stadsgenoten te voorzien van duurzaam en lokaal voedsel. Uiteindelijk bleek dit businessmodel niet opschaalbaar. Toen zette hij een maaltijdservice op, aangestuurd via een door hem zelf gebouwde app. De service bleek helaas te weinig aan te sluiten op wat de klanten wilden. Door steeds verschillende bedrijfsvormen en verdienmodellen uit te proberen weet Thijl inmiddels wat werkt en niet werkt. Hij is dus al lang een gewaardeerd adviseur voor verschillende bedrijven, met name ook op ICT gebied, onder andere vanuit de Young Advisory Board (YAB).

Een mooie boodschap

Thijl gaf zijn (veel minder jonge) toehoorders een mooie boodschap mee: Laat je niet intimideren door alle snelle ontwikkelingen, op ICT en data-gebied, of anderszins. Zorg dat je bekend bent met de basisinformatie. Die is online makkelijk te vinden. Diverse universiteiten, waaronder Harvard, hebben heel veel gratis basiscursussen ontwikkeld die je in een paar lessen informeren over allerlei ict-zaken Zo zit je goed geïnformeerd aan tafel bij je ICT-consultants en houd je als ondernemer de regie. Dus wij zeggen nooit meer: ‘Daar heb ik geen verstand van”, want alles is te leren. Het is een kwestie van doen. Niet in het razende tempo van Thijl Klerkx, maar gewoon zoals bij jou past.