Blockchain organiseren, wat moet ik ermee?

vrijdag 20 juli 2018

Dit jaar organiseert Ondernemers Peelland drie avonden met een heerlijk diner en een interessante presentatie over toekomstgericht denken en ondernemen. Wetenschapsjournalist en TV-presentator Diederik Jekel nam ons 15 maart jl. in sneltreinvaart mee in de ontwikkeling van technische innovaties die onze wereld op zijn kop gaan zetten. Donderdag 13 september zoomt blockchain consultant Paul Bessems in één van die ontwikkelingen: blockchain organiseren. Je hebt er vast al van gehoord en na 13 september weet je eindelijk wat het inhoudt en wat jij ermee kunt of moet.

Paul Bessems is oprichter en schrijft er op zijn website ondermeer het volgende over:

“Stel je eens voor dat er een organisatievorm is die zo krachtig is, dat deze de huidige manier van organiseren overbodig zal maken. Een manier die zo disruptief is, dat niet alleen bestaande functies zullen verdwijnen, maar zelfs de potentie heeft om ‘het bedrijf’, ‘de markt’ en de ‘overheid’ als belangrijkste organisatievormen, overbodig te maken! Deze manier is er en heet Blockchain Organiseren.

Alles wat Blockchain Organiseren nodig heeft zijn de kleinste bouwstenen: mens en middel (blocks) en de verbinding daartussen (chain). Dat is alles! Het is een perfecte manier om slim samen te werken binnen én tussen organisaties. De schoonheid van deze disruptieve organisatievorm ligt in haar eenvoud en combinatie van schaalbaarheid en flexibiliteit.

Je kent de blockchain misschien van de Bitcoin, maar Blockchain Organiseren gaat veel verder dan alleen digitaal geld. Het is de inbedding van blockchaintechnologie in het Weconomics organisatiemodel. Het is een fundamenteel nieuwe manier van organiseren voor onze digitale samenleving.

Een interessant project is bijvoorbeeld: Personal Data Service(PDS). Met Personal Data Service (PDS) op de blockchain maak je het mogelijk dat je op het internet nog maar op één plaats je persoonsgegevens en je profiel hoeft bij te houden en je bepaalt zelf wie jouw gegevens mag zien en waarvoor. Nadat je gevonden bent kun je met blockchain technologie veilig transacties doen. Ditproject grote gevolgen voor bijvoorbeeld functies als managers, HR-professionals, uitzenders, recruiters, payrollers, intermediairs, juristen, accountants, notarissen, inkopers en sectoren als kennisintensieve organisaties, de opleidingsmarkt, de ICT sector, de overheid, het onderwijs en de zorg. De vraag is dan: hoe bereid jij je hierop voor? Hoe blijf je toegevoegde waarde leveren?

Er wordt al gezegd dat Blockchain Organiseren nu dezelfde potentie heeft als het internet in de jaren negentig. Daarom praat ik je graag bij over deze nieuwe manier van organiseren. Blockchain Organiseren is niet technische of moeilijk. Het vraagt vooral een andere manier van denken en organiseren. Als je op tijd bent kun je hierin een sleutelrol spelen.Je nu verdiepen in Blockchain Organiseren, betekent een voorsprong nemen op je concurrenten.”