Een boeiend einde aan het OP-jaar 2018

vrijdag 9 november 2018

De laatste bijeenkomst van 2018 was bijzonder boeiend. Jan Paul Beukema van de Young Advisory Board nam ons mee op een bijzondere reis over het Dark Web. Die plek op het internet waar wij, als ‘brave burgers’, normaal gesproken niet komen. Als je eenmaal de weg weet, en die is niet moeilijk te vinden, bestel je met het grootste gemak drugs, wapens, ‘van de vrachtwagen gevallen’ dure goederen en nog veel meer. Niet dat we daar nu met zijn allen aan gaan beginnen, maar een eye opener was het zeker. Alles wat op het Dark Web gebeurt, maakt net zo goed deel uit van de dagelijkse realiteit als ons gezellig samenzijn met de leden van Ondernemers Peelland.

 

Schokkend vond iedereen het feit dat 80% van het Dark Web gevuld is met kinderporno. Dat deel hebben we uiteraard links laten liggen. ‘Slechts’ 20% gaat dus over die andere illegale zaken die je betaalt vanuit een Bit Coin Wallet. Net als in iedere in webshop kun je in deze winkels selecteren, bijvoorbeeld op drugs uit Nederland. Dat gaf ruim 11.000 hits. Er zitten volgens Jan Paul zoveel schakels en versleutelde berichten tussen bestelling en levering, dat je volledig veilig je thuisadres kunt opgeven als afleveradres.

Een taser in roze cadeaupapier

Van de zeven items die Jan Paul vooraf ter illustratie van zijn verhaal had besteld, zijn er twee ook daadwerkelijk afgeleverd. In onopvallende, anonieme, witte bubbelenveloppen. “De manier van verpakken om de bestelling onherkenbaar bij je thuis te bezorgen is iedere keer weer anders.” Deze keer bleek de bestelde taser ingepakt in roze cadeaupapier met eenhoorntjes en zat de kleine proefzending crystal meth in verschillende elkaar omhullende envelopjes. “De vijf andere pakketjes die nog niet zijn aangekomen, kunnen goed te maken hebben met de oprolactie van de politie deze week. Maar zolang ik nog niets heb ontvangen, staat de betaling ‘on hold’.” Het Dark Web blijkt wat dat betreft een hele veilige en betrouwbare omgeving om zaken te doen.

Bekijk hier de foto’s.

Positieve kant

Een positieve kant van het Dark Web is dat je journalisten anoniem kunt bereiken met belangrijke informatie over criminele activiteiten die je in het daglicht niet gauw zou durven delen. En als je dan toch drugs wilt gebruiken, dan krijg je via het Dark Web betere kwaliteit in handen dan via de meeste dealers op straat, volgens Jan Paul. Met die wijsheid sluiten we het OP-jaar 2018 af.

Van acht naar tien bijeenkomsten

Natuurlijk zijn we als bestuur al volop bezig met 2019. De eerstvolgende bijeenkomst is de Algemene Ledenvergadering op donderdag 17 januari 2019, dan hoor je er alles over. We zijn al een eind op weg met de invulling van een boeiend programma voor komend jaar. Heb je nog wensen en/of ideeën dan horen we dat altijd graag. Omdat we de onderlinge verbinding tussen de leden willen versterken organiseren we in 2019 tien bijeenkomsten in plaats van acht. Door slim om te gaan met ons budget, betaal je ook in 2019 nog steeds maar € 320,00 voor een hele reeks boeiende en gezellige activiteiten.

De kracht van OP

Ons programma en de onderlinge sfeer zijn de kracht van Ondernemers Peelland. Dat is ook duidelijk de boodschap in het artikel over OP in De Ondernemer. Komend jaar gaan we dat nog meer uitdragen. Naar onze leden, potentiële nieuwe leden en naar de ondernemersverenigingen in de regio. Zo zorgen we er samen voor dat we een levendige vereniging blijven, op weg naar ons 25-jarig bestaan in 2020.